woensdag 31 oktober 2012

Mens en samenleving: Mira met "Loslopend wild"

Mens en samenleving: Het belangrijkste kenmerk van de samenleving

Ik vind dat wij leven in een prestatiegerichte maatschappij, die enkel gericht is op uiterlijkheden. Het lijkt er wel op dat je iets moet presteren dat direct meetbaar is om iets waard te zijn. Alles wordt tegenwoordig tegen de meetlat aangehouden en alles moet in hokjes passen. Je moet er goed uitzien volgens de idealen uit "de boekjes", je moet van alles op de hoogte zijn en overal een mening over hebben. Heb je die niet dan lig je er snel uit. Eigenlijk een geluk dat de yoga-centrums en de cursussen mindfulness uit de grond komen schieten. Want om "in" te zijn moet je misschien ook daar aan deelnemen wellicht?

Toch moet ik zeggen dat ik er blij om ben dat organisaties zoals bedrijven de "waarden" herontdekken. In veel van die organisaties past men het principe van "mindfulness" toe.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mindfulness

Er zijn verschillende boeken over mindfulness geschreven. Een aanrader is ongetwijfeld Mindfulness@work:

Mindfulness op het werk. Een onmogelijke opdracht? Toch niet! In onze prestatiegerichte maatschappij is het wel degelijk mogelijk een andere werkethiek in te voeren die de productiviteit en het succes van een bedrijf op lange termijn alleen maar ten goede komt. In dit baanbrekende boek gaat Björn Prins op zoek naar een nieuwe invulling van de basisprincipes van mindfulness. Hij verheldert hoe je de samenwerking met je collega's gevoelig kunt verbeteren, hoe je los kunt komen van belemmerende patronen bij jezelf en in het werk en hoe je persoonlijke waarden kunt (her)ontdekken en integreren op de werkvloer. Mindful@Work is een uitnodiging om anders te kijken naar productiviteit en succes en reikt handvaten aan om op een authentieke manier in het leven te staan. De vele voorbeelden en getuigenissen van bedrijven die mindfulness op de werkvloer elke dag in de praktijk omzetten, bewijzen dat het mogelijk is om leven en werk in balans te brengen en zo tot duurzaam succes te komen. Een eyeopener voor werknemers én werkgevers, en een must-have voor iedereen die beter wil omgaan met stress op het werk.

Het is opmerkelijk dat de prestatiegerichte maatschappij zich doorzet in de opvoeding van onze kinderen. Die kunnen blijkbaar niet snel genoeg beginnen met leren, liefst dan nog via allerlei gesofisticeerde nieuwe media. Ik sloeg vandaag  een speelgoedboekje (naar aanleiding van Sinterklaas) open en wat zie ik staan: een toepassing om van je tablet een interactieve knuffel te maken, een interactieve laptop vanaf 3 jaar, een tablet om je kindje kennis te laten maken met de wereld van de moderne computers,... Dat een kind op school moet leren, ja! Maar laat kinderen thuis toch ook nog de ruimte om te spelen, laat ze buiten ravotten, laat ze zich vuil maken, laat ze in de plassen springen en door de modder stappen,... Laat ze toch gewoon kind zijn.

De prestatiegerichte maatschappij draagt er in de negatieve zin toe bij dat:
- mensen veel stress hebben om te presteren en om erbij te horen
- mensen waarden en normen vergeten in hun dagelijks functioneren
- mensen zich niet meer volledig ontplooien

Dit draagt er in de positieve zin toe bij dat:
- mensen niet langer afhankelijk zijn van hun sociale afkomst om iets in het leven te betekenen
- mensen gemotiveerd kunnen worden om naar de realisatie van een doelstelling te werken
- mensen het financieel-economisch veel beter hebben dan pakweg 50 jaar geleden

donderdag 4 oktober 2012

Welkom!

Hallo,

Nogmaals welkom op mijn blog.
Even een klein woordje uitleg bij de opdracht die ik gekregen heb:

Op deze blog zal ik op zoek gaan naar het zingevingskader van waaruit ik handel. Ik zal kritisch reflecteren op mijn overtuigingen en interpretaiekaders en dit zal ik doen aan de hand van volgende thema's:
  • Mens en samenleving
  • Mens en zingeving
  • Mens en medemens
  • Mens en lijden
  • Mens en natuur
Veel leesplezier en aarzel niet te reageren!

Sigrid.