maandag 5 november 2012

Mens en samenleving: Voordracht prof. Paul Verhaeghe - mijn mening

De voordracht kan u lezen via de link:

http://westrikeback.vooruit.be/wp-content/uploads/2012/01/LezingPaulVerhaeghe-Neoliberalisme1.pdf

Mijn mening:
Het artikel stelt dat het neoliberalisme een kwaad is dat mens en maatschappij verziekt. Daarom moet er gereageerd worden. De auteur belooft een antwoord op de vragen hoe we moeten reageren en tegen wie, maar in de ganse tekst komt daar geen sluitend antwoord op.
De kritiek op het neoliberalisme is een beetje gemakkelijk. De auteur definieert niet eens wat dat neoliberalisme is. Uit de tekst kunnen we afleiden dat hij het neoliberalisme ziet als een recente stroming die uitgaat van materiële behoeften-bevrediging en economisch rendement van mensen. Dat klopt alleszins niet met het liberalisme..
Liberalisme is een politieke en filosofische stroming, die de vrijheid van het individu als hoogste doel beschouwt. Er bestaat niet zoiets als neoliberalisme. Er bestaat wel een ver doorgedreven vorm van consumptie in onze maatschappij, en dat vertaalt zich in een “economisering” van het maatschappelijk leven: alles is ondergeschikt aan het bevredigen van behoeften. Dat is consumptiedrang, en heeft niks met liberalisme of neoliberalisme te maken.
De reden daarvoor is dat steeds meer mensen toegang hebben tot goederen en producten die niet alleen de basisbehoeften dekken, maar ook andere, al dan niet gecreëerde behoeften. Dat dat genetisch wordt gestuurd is nu eenmaal een wetenschappelijk feit, wat de auteur daar ook over mag denken. De idealisering van het verleden door de auteur is ronduit belachelijk. Vroeger, voor het zogenaamde neoliberalisme was het blijkbaar allemaal beter. Naar welke periode verwijst hij? De middeleeuwen, toen 90% van de mensen als beesten moest leven? De eeuwen van oorlog? De vorige eeuw, wanneer de gemiddelde levensverwachting 65 jaar was?
Verwijzen naar de jaren 1930 als voorbeeld is nog erger. Een beetje intellectuele analyse zou de auteur toch moeten toelaten het verschil tussen fascisme en liberalisme te kennen. Fascisme is het tegenovergestelde van het liberalisme, individuele vrijheid van de mens is compleet ondergeschikt aan de macht van het staatsapparaat in het fascisme.
Ik ben niet echt goed geplaatst om de auteur zijn psychologische kritiek te becommentariëren. Ik weet alleen dat de psychoanalyse waarop de man zich beroept, en zeker de theorieën van Jacques Lacan, door een groot deel van de wetenschappelijke wereld worden afgedaan als nonsens. Er is onlangs nog een debat over geweest in de Vlaamse kranten.
Kortom, de ganse tekst is een onsamenhangende, emotionele schreeuw, zonder veel wetenschappelijke basis of diepgang. Dat de auteur daarin zowat alles becommentarieert (van het splitsen van banken, over de drang naar sexuele experimenten tot de waardenvrije school) en ook nog eens op alle vragen daaromtrent een antwoord lijkt te hebben is vermoeiend. Dat er in onze wereld een probleem is van overconsumptie is een feit. Het volstaat naar de ecologische gevolgen te kijken van de menselijke acties. Dat er inkomensongelijkheid blijft bestaan, dat grote delen van de wereldbevolking in armoede leven, dat er nog steeds economische uitbuiting is klopt eveneens.
Maar het is ook door het liberalisme dat mensen daartegen in opstand komen en niet langer alleen de slaaf willen zijn van de consumptie. De groene beweging, de vakbonden, de fietsersbond, de actiegroepen rond het Antwerpse verkeersinfarct, het zijn allemaal voorbeelden van mondige, vrije burgers, die alleen of verenigd reageren tegen uitwassen van de moderne beschaving. Het zijn mondige, vrije burgers die de overheid kunnen dwingen tot maatregelen om in te gaan tegen de belangen van politieke en financiële machthebbers.
Wie gelooft in liberalisme, gelooft in vrije mensen,  die zich een eigen mening kunnen vormen en deze ook vertolken naar alle vormen van overheden (politieke, religieuze, economische,…). Misschien is het liberalisme dus eerder een remedie dan een kwaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten